Oare Facebook va restricționa butonul „Like”?

Regulamentul General privind Protecția Datelor recunoaște în Considerentul 38 faptul că minorii au nevoie de o protecție specifică a datelor lor cu caracter personal, întrucât pot fi mai puțin conștienți de riscurile, consecințele, garanțiile în cauză și drepturile lor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Această protecție specifică ar trebui să se aplice în special utilizării datelor cu caracter personal ale copiilor în scopuri de marketing sau pentru crearea de profiluri de personalitate sau de utilizator și la colectarea datelor cu caracter personal privind copiii în momentul utilizării serviciilor oferite direct copiilor.

Autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor cu caracter personal din Marea Britanie (ICO) a avertizat marile companii de social media cu privire la implementarea unor măsuri mai dure pentru a proteja datele utilizatorilor sub vârsta de 18 ani.

În ultimele săptămâni au apărut frecvent știri privind incidentele de securitate ale platformei Facebook, acestea ridicând îngrijorări în ceea ce privește protecția utilizatorilor care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă.

Facebook, Instagram și Snapchat, împreună cu alte platforme majore de social media, lucrează pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru a proteja datele minorilor și a limita expunerea acestora.

Respectarea regulilor propuse de ICO ar putea însemna ca Facebook și Instagram să elimine în curând butonul „,Like” pentru utilizatorii minori, iar Snapchat să dezactiveze funcția „Streak”.

ICO a identificat aceste instrumente ca fiind mari vulnerabilități. Butonul „Like” permite Facebook să targeteze diferite anunțuri către utilizatori, iar „Streak”-ul de pe Snapchat îi îndeamnă pe utilizatori să trimită fotografii în fiecare zi pentru a obține recompensa unei pictograme în dreptul numelui lor de utilizator.

ICO a sugerat, de asemenea, că platformele sociale media trebuie să ia măsuri pentru a asigura protecția datelor, cum ar fi setarea implicită de ,,confidențialitate ridicată” pentru copiii care utilizează aceste platforme sau dezactivarea instrumentelor de geolocalizare și publicitate targetată. Totodată, platformele ar trebui să instituie măsuri de verificare a vârstei sau să trateze toți utilizatorii ca și cum ar fi copii, cu excepția cazului în care verificările existente privind verificarea vârstei pot face distincția între adulți și copii.

Sursa: https://gdpr.report/news/2019/04/16/ico-propose-to-ban-likes-and-streaks-for-underage-users/

Leave a Reply